1. Sınıfa Hazırlık İçin Neler Yapılabilir?

1. Sınıfa Hazırlık İçin Neler Yapılabilir?

  • 29.03.2024

Tüm zamanını ebeveynleriyle birlikte geçiren, tüm ihtiyaçlarını onlarla karşılayan çocuklar için okula başlamak zorluklarla, heyecanla, ilklerle dolu bir deneyim. Önce anasınıfında eğitimine başlayan ve daha sonra 1. sınıf için hazırlanan çocukların bu hazırlık sürecini sorunsuz atlatması önem taşıyor.

Hiç tanımadığı insanlarla bir araya gelecek, uyması gereken pek çok kuralı öğrenecek, bir anda kendini derslerin içinde bulacak olan çocuğunuza destek olmak için 1. sınıfa hazırlık önerilerinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun okuldaki ilk gününü daha rahat geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.

1.Sınıfa Başlayan Öğrenci Velilerine Tavsiyeler

1.Sınıfa Başlayan Öğrenci Velilerine Tavsiyeler

1. sınıf anneleri ve babaları için bu süreci kolaylaştıracak önerilerden faydalanmak önemlidir. Bu önerilerle çocuğunuzun ilkokul yaşamıyla ilk kez tanıştığı zorlu süreci daha rahat atlatabilmesi için ona destek olabilirsiniz.

Gerginliğini Azaltmaya Çalışın
Okul vakti yaklaştıkça çocuğunuz daha fazla gerilebilir ve huzursuz davranışlar sergileyebilir. Onun gerginliğini azaltmak adına okulun onun için çok önemli ve gerekli olduğunu anlatmaya çalışabilirsiniz. Ağlamak, okula gitmek istememek, her geçen gün daha da kaygılanmak birçok çocukta karşılaşılan bir durum. Bundan dolayı bu normal davranışları sakin ve mutlu bir biçimde atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yeni Eşyalarla Motivasyonunu Artırın
Okul demek bir yandan da toplu bir kırtasiye alışverişi demektir. Çocukların pek çoğunu heyecanlandıran kırtasiye alışverişi, okula karşı motivasyonu da artırır. Defter, kalem, silgi gibi genel ihtiyaçlarını karşılayarak okula hazırlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu ihtiyaçlarını saklayabilmesi için bir kalem kutusu ve sırt çantası almanız da gerekli. Alışverişinize etiket ve kaplık gibi ürünleri eklemeyi de unutmayın. Eşyalarının zarar görmemesi ve onları kaybetmemesi için bu tarz ürünler oldukça önemli. Böyle bir kırtasiye alışverişi, onun okul için daha da heyecanlanmasına yardımcı olabilir.

Beklentinizi Normal Seviyede Tutun
Çocukları okula başlamadan önce kaygılandıran bir diğer durum ebeveynlerinin onlardan maksimum düzeyde başarı beklemesidir. Bu kaygı da onların okula karşı hazırlıksız olmasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle mükemmeliyetçi bir tutumla yapamayacağı kadar fazlasını istemek yerine yapabileceğinin en iyisini yapmasını istediğinizi belli edin. Başarısız olsa da bir problem olmayacağını, zamanla her şeyin üstesinden gelebileceğini bilmesini sağlayın.

Okul Sendromunun Önüne Geçin
Okulların açılma tarihi yaklaştıkça her sınıf seviyesinde görülen sendrom belirtileri kendini göstermeye başlar. Kimi çocukların iştahı kesilebilir. Kimisi de alıngan, sinirli, enerjisiz davranabilir ve sürekli ağlayabilir. Aynı zamanda baş ağrısı, mide bulantısı gibi rahatsızlıklarla da karşılaşabilirler. Bu mutsuzluğun önüne geçmek için bazı ebeveynler sinirli davranışlar sergileyebilirler. Sakin ve sabırlı bir şekilde konuşmanız ve onu anladığınızı hissettirmeniz rahatlamasına yardımcı olabilir. Gerekirse bir sınıf öğretmeninden öneriler alabilirsiniz veya pedagogla görüşebilirsiniz.

Sorumluluk Duygusu Kazanmasını Sağlayın
Sorumluluk duygusu, okulda çocukların en çok ihtiyaç duyacağı duygulardan biridir. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren sorumluluk bilincinin aşılandığı çocuklar okula uyum sağlamada çok da zorlanmayabilir. Özellikle okula vaktinde gidip gelme, teneffüsleri yeterli kullanma, ödevleri zamanında ve eksiksiz yapma gibi davranışlar sergileyebilmeleri için sorumluluk duygusu önemlidir.

Okuma Yazmaya İlk Adım
1. sınıf demek okuma yazmayı öğrenmek demektir. Bu zamana kadar ona anlamsız gelen harfler, işaretler artık hayatında önemli bir yer edinecek. Bunun bilincinde olması için kısa alıştırmalar yapabilirsiniz fakat bu aşamada dikkatli olmanız da gerekli. Sınıf öğretmenleri okuma yazma çalışmalarını çocuğun gelişimine uygun ve son derece profesyonel bir biçimde gerçekleştirdiğinden çocuğunuzun okula başladığında zorlanmasına neden olacak etkinlikler yapmamanız önemli. Ses temelli eğitim modelini göz önünde bulundurarak, sesli kitap, oyuncak gibi çeşitli materyallerden faydalanarak küçük etkinlikler yapabilirsiniz.

Çocuğunuzun hayatında bir dönüm noktası olan 1. sınıf, yıllar sürecek bir eğitim sürecinin de başlangıcı. Bu süreci kolaylaştırıcı uygulamalarla hem sizin yaşayacağınız hem de çocuğunuzun yaşayacağı problemleri önleyebilir, onu destekleyerek okula alışma sürecindeki kaygılarını azaltabilirsiniz.

Benzer İçerikler