Sınıfta Öğrencilerle Oynanabilecek Oyunlar

Sınıfta Öğrencilerle Oynanabilecek Oyunlar

  • 18.04.2024

Eğitsel oyunlar, gelişim çağındaki çocukların derslere olan ilgisini aktif tutmak ve kimi zaman eğlenmelerini sağlamak için öğretmenlerin başvurdukları etkinlikler arasında yer alıyor. Bu oyunlar yorucu bir dersin ardından çocukların enerjisini ve keyfini yerine getirmek için ya da bir konunun öğretilmesini kolaylaştırmak amacıyla oynatılabiliyor.

Oyunlar için gerekli malzeme ve materyalleri önceden hazırlayıp, oyunları haftalık planlarınıza dahil ederek öğrencilerinizle hem eğlenceli hem de öğretici anlar yaşayabilirsiniz. Öğrencilerinizle oynayabileceğiniz bazı oyun önerilerimiz ise şu şekilde:

 

Sınıfta Öğrencilerle Oynanabilecek Oyunlar

Sınıfta Öğrencilerle Oynanabilecek Oyunlar



Tabu
Tabu, herkesin arkadaşlarıyla birlikte oynamayı en sevdiği oyunlardan biri. Bu oyun, sınıflarda da rahatlıkla oynatılabilir. Karşıdaki kişinin anlattığı kelimeyi bulmak için çocukların hafızalarını zorlamaları gerekeceğinden eğitsel oyun olarak da kullanılabilir. Tabu'yu dilerseniz anlattığınız konuyla ilgili kavramları öğretmek amacıyla derslerinizde oynatabilirsiniz. Bunun için de öğrencilere konu özelinde Tabu kartları hazırlayabilirsiniz.

Kulaktan Kulağa
Kulaktan Kulağa da ilkokuldan itibaren öğrencilerle oynanabilecek oyunlar arasında yer alır. Bu oyunda öğretmen ilk sıradaki öğrencinin kulağına bir cümle veya kelime söyler. Ardından öğrenci anladığını yanındaki arkadaşının kulağına fısıldar. Her öğrenci anladığını bir diğer arkadaşına söyler ve en son öğrenci sesli bir şekilde kelime veya cümlenin son hâlini bağırır. Burada çocukların dikkat yetenekleri de gelişir.

Dokun ve Anla
Bu oyun öğrencilerin bir nesneyi görmeden, yalnızca dokunarak hissetmelerine dayanır. Öğretmen bir kovanın içerisine birçok farklı nesneyi doldurur. Her seferinde iki öğrenci tahtaya gelir ve gelen öğrencilerden ilki gözleri bağlı şekilde kovadan bir nesne çeker. Çektiği nesneyi elleriyle kavrar ve ne olduğunu anlamaya çalışır. Ardından nesneyi yanındaki gözleri bağlı arkadaşına verir. Öğretmen ellerindeki nesneyi geri alır ve öğrenciler gözlerini açar. Her öğrenci bir nesneyi inceledikten sonra sırasına geçer ve dokunarak anladığını bir kağıda yazar. Burada nesnenin neye benzediği, nasıl bir şey olabileceği, verdiği hissin nasıl olduğunun anlatılması gereklidir. Gerekirse nesnenin ne olduğunu tahmin edebilirler ve şeklini de çizebilirler. Daha sonra herkes yazdığını okur ve nesnesini görerek anladıklarıyla gerçekte olanı karşılaştırır. Tahtaya eşleşerek çıkan öğrencilerin tahminleri de karşılaştırılır.

Şef Der Ki
Şef Der Ki oyununda şef öğretmendir. Öğrenciler ellerini sıraya dayayıp beklerler. Şef, “Şef der ki, parmaklar yukarı/parmaklar aşağı/parmaklar sallansın” gibi komutlar verir. Bazen de “Şef der ki” der ve sesini çıkarmaz. Burada öğrencilerin şefin her dediğini dikkatle dinlemesi ve dediklerini yapması gerekir. Şef, parmaklar yukarı derken kendi parmaklarıyla aşağıyı gösterebilir. Bu da öğrencilerin kafasını karıştırmak içindir.

Kelime Bulmaca
Sınıfta oynanacak oyunlar arasında yer alan Kelime Bulmaca'da bir öğrenci tahtaya çıkar. Aklından bir veya birkaç kelimelik kavram belirler ve tahtaya kavram kaç harften oluşuyorsa o kadar çizgi çizer. Birden fazla kelime varsa da kelimeler arasında boşluk bırakır. Diğer öğrenciler sırayla harfler söyler. Öğrencinin yazdığı kelimede söylenen harflerden biri varsa harfin boşluğuna yazılır. Her bir boşluk, harfler söylenerek doldurulmaya ve kavram bulunmaya çalışılır. Söylenen harflerden biri yoksa da tahtaya çıkan öğrenci yanlış her harf için bir adamın kafa, gövde, kol gibi vücut bölgelerinden birini çizer. Eğer kelime bulunmadan önce çizilen adam tamamlanırsa öğrenciler kaybeder. Kelime bilinirse de bilen öğrenci tahtaya geçer.

Alfabetik Cümle Kurma
Bu oyunda öğrenciler oyun hakkında hiçbir bilgi vermeden alfabedeki bir harfi seçerler. Daha sonra seçtikleri harften başlayarak alfabetik sırayla tek bir cümle kurmaları ve bu cümleyi tekrar başladıkları harfe dönene kadar sürdürmeleri istenir. Daha sonra tüm cümleler okunur ve en mantıklı cümleyi oluşturan birinci seçilir.

 

Benzer İçerikler