Münazara Nedir? Nasıl Yapılır?

Münazara Nedir? Nasıl Yapılır?

  • 28.03.2024

Çoğu kişinin karşısına ilk olarak eğitim hayatı sürecinde çıkan münazara, hayat boyu kullanılacak birçok yeteneği geliştirmek açısından önem taşır. Ekip ruhunu yaşarken rekabet etmenin de keyfini çıkarabileceğin, bilgilerini kazanmak için kullanabileceğin münazaralar, oldukça heyecanlıdır.

İyi bir müzakereci olmak için münazara konusunda bilgilenmek gerekir. Karşılıklı fikirlerin tartışıldığı bu etkinlik belirli bir platformda ve kuralları belirlenmiş olarak gerçekleştirilir. “Münazara nedir, nasıl yapılır?” sorularını senin için yanıtladık.

Münazara Nedir?

Münazara Nedir?

Münazara, bir konunun belirlenmesiyle, iki ayrı görüşü savunan grup tarafından kurallar ve yöntemlere uyularak gerçekleştirilen tartışma etkinliğidir. Okullarda genellikle edebiyat derslerinde karşına çıkan münazara, sana birçok katkıda bulunur. Topluluk önünde konuşma becerisinin gelişmesi, düşüncelerini ifade edebilme yetisi kazanması ve dinleme becerisi elde edilmesi bunlardan sadece birkaçıdır. Münazarada başarılı olmanın yolu neyi savunduğundan değil, nasıl savunduğundan geçer. Dolayısıyla bu zorlu mücadele için ön hazırlık yapmak ve fikirlerini sağlam verilere dayandırmak iyi bir başlangıç için faydalı olabilir. Anlayarak hızlı okumana yardımcı olan HIZLIGO sayesinde münazaralara hazırlanırken hem daha kısa sürede daha fazla okuma yapabilir hem de kelime hazneni geliştirebilirsin. Bu sayede sadece münazaraların değil eğitim hayatın boyunca karşılaşacağın tüm sınavların başarılı ismi sen olabilirsin.

Münazara Nasıl Yapılır?

Münazara Nasıl Yapılır?

Münazaraya başlamadan önce kuralların belirlenmesi, tartışmanın saygı çerçevesinde yürütülmesi için önemlidir. Münazara özellikleri bilindiği ve doğru uygulandığı takdirde tüm katılımcıların memnun ayrılacağı bir ortam oluşturulabilir. Münazara sürecinin verimli yürütülebilmesi için şu adımları takip etmek yarar sağlayabilir:

• Öncelikle tüm katılımcıların hemfikir olduğu bir konu belirlenir. Konuşmacıların istekli olması önemli olduğu için konu seçiminde birden fazla alternatifi sunularak karar vermek süreci kolaylaştırılabilir.

• Münazara konusunun tez ve antitez olmak üzere iki savunma grubu bulunur. Konu belirlendikten sonra tarafların da belirlenmesi gerekir. Konuşmacılara önemli olanın düşüncelerini iyi bir şekilde savunarak karşı tarafı ikna etmek olduğu hatırlatılabilir. Çünkü münazara konuları için mutlak bir doğru bulunmamaktadır.

• Grupların belirlenmesinden sonra objektif tutum sergileyebilecek ve en az üç kişiden oluşacak bir jüri belirlenir. Jürilerin tarafsız olması ve konuşmacıların düşüncelerini savunma tarzını değerlendirmeleri önemli münazara kurallarından biridir.

• Her bir grup kendi konusu üzerinde birkaç gün araştırma yaparak düşüncelerini destekleyecek görsel, işitsel ya da farklı türden veriler toplarlar. Toplanan tüm veriler münazara sırasında kullanılabilir.

• Kurallar münazara başlamadan önce jüri tarafından konuşmacılara hatırlatılır. Her grupta sözcü belirlenir ve konuşmaya ilk önce o başlar.

• Belirlenen süre boyunca gruplardaki her bir birey düşüncelerini dile getirerek konusunu destekler. Süre bitimi jüri tarafından ilan edilir. Belirli kıstaslara göre jüri değerlendirmesini yaparak kazanan tarafı ilan eder.

Münazara süreci başından sonuna kadar titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Jürinin tarafsız değerlendirme yapabilmesi için belirlenen kriterler çerçevesinde değerlendirme yapması esastır. Münazara sonunda tarafların saygı çerçevesinde birbirlerini tebrik ederek süreci sonlandırmaları beklenir. Sen de bu keyifli tartışma etkinliğinde savunduğun fikri en iyi şekilde ifade etme imkanı bulabilir, arkadaşlarınla ekip dayanışmasının ve galibiyetin keyfini yaşayabilirsin.

 

Benzer İçerikler