Milli Bayramlarımız Nelerdir? İsimleri ve Tarihleri

Milli Bayramlarımız Nelerdir? İsimleri ve Tarihleri

  • 19.04.2024

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde pek çok özel gün yer alıyor. Cumhuriyetimizin kuruluş aşamasında dönüm noktası olan bazı günler ise törenlerle kutlanmaya devam ediyoruz.

Bu özel günler arasında en önemlileri milli bayramlar olarak nitelendirilir. Milli ya da ulusal bayram olarak da tanımlanan bu özel günler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını anmak ve ulusal duyguları paylaşmak için birer vesile görevi görürler. Milli bayramlar, özellikle öğrenciler için çok önemlidir çünkü her milli bayram, ilhamını yaşadığımız ülkenin tarihinden alır. Ülkemizde her milli bayram günü resmi tatildir ve bu bayramlar törenlerle kutlanır.

Milli Bayramlarımız Nelerdir?

Milli Bayramlarımız Nelerdir?

Milli bayramlarımız, Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığı önemli dönüm noktalarını her yıl bir kez daha anmak ve toplumsal bir ulus bilinci yaratıp sürekliliğini sağlamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilen resmi bayramlardır. Milli Mücadele'nin başlaması, zaferle sonuçlanması, Cumhuriyetin kuruluşu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması gibi tarihi olaylar, söz konusu milli bayramların ilham kaynağı olmuştur. Bundan dolayı her bir milli bayram da, isim ve tarih olarak bu olaylarla özdeşleştirilerek ülkemizin resmi ve aynı zamanda geleneksel değerleri haline gelmiştir. Ulusal egemenliğin ve çağdaşlaşmanın sembolü olarak anılan milli bayramlar, okullarda öğrencilere aktarılan en temel bilgiler arasında yer alır. Ayrıca milli bayramlarımız, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de her yıl törenlerle kutlanır.

Milli Bayramlarımızın Tarihleri

Milli bayramlarımızın kutlandığı tarihler, ülkemiz açısından öneme sahiptir çünkü bu tarihlerin her biri, ülkemizin tarihindeki önemli günlere ışık tutar. 

• 19 Mayıs 1919: Kurtuluş Savaşı sürecini başlatmak için Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a vardığı gündür. Milli Mücadele'nin başlangıcı olarak kabul edilir.
• 23 Nisan 1920: Türkiye'nin kurucu meclisi olan TBMM'nin kurulduğu gün olarak tarihe geçmiştir. Ulusal egemenliğin halka geçtiği gün olarak anılır.
• 30 Ağustos 1922: Atatürk önderliğinde mücadele edilen Büyük Taarruz'un, Dumlupınar'da başarıya ulaştığı gündür. Sembolik açıdan Milli Mücadele sürecinin zaferle sonuçlanmasını temsil eder. 
• 29 Ekim 1923: Türkiye Cumhuriyeti'nin Mustafa Kemal Atatürk ve kurmayları tarafından resmen ilan edildiği gün olarak tarihe geçmiştir.

Milli Bayramlarımızın Adları

Milli Bayramlarımızın Adları

Milli bayramlarımızın isimleri de en az tarihleri kadar önemlidir. Zira her bir milli bayram, ismiyle özdeşleşmiştir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı, isimlerini ilan edilen Cumhuriyet rejiminden ve kazanılan askeri başarıdan almıştır. Bunların yanı sıra 19 Mayıs, Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak; 23 Nisan ise Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanır. Bu iki bayramın çocuklara ve gençlere ithaf edilmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecek nesillere emanet edilmesi anlamına gelir. Ayrıca 23 Nisan, sadece ülkemizi değil; dünyadaki bütün çocukları kapsayan bir bayram olarak kutlanır.

Benzer İçerikler