Kinestetik Zeka Nedir? Nasıl Geliştirilir?

Kinestetik Zeka Nedir? Nasıl Geliştirilir?

  • 20.04.2024

Zeka türleri hakkında yapılmış birçok çalışma mevcut. Bazı çalışmalara göre, bir insanın yoğun olarak kullandığı zeka türü, onun hem sosyal yaşamını hem de öğrenme sürecini etkileyebilir. Örneğin görsel zekaya sahip bireyler daha çok gözlemleyerek öğrenmeye yatkınken sosyal zekası yüksek olan bireyler grup çalışmalarında kendilerini daha rahat hissedebilir. Dolayısıyla farklı zeka türlerine sahip öğrenciler için aynı tür etkinlikler ilgi çekici ya da eşit düzeyde motive edici olmayabilir. 

Sen de hangi tür aktivitelerle daha rahat öğrendiğini analiz ederek daha etkili çalışmanın yollarını keşfedebilirsin. Biz de bu yazımızda zeka türlerinden biri olan “Kinestetik zeka nedir ve nasıl geliştirilir?” konuları üzerinde duracağız.

Kinestetik Zeka Nedir?

Kinestetik Zeka Nedir?

Kinestetik ya da bedensel kinestetik zeka, bir bireyin bedenini etkili ve doğru kullanma yeteneği olarak açıklanır. Bu tür zekaya sahip bireyler, akıllarını ve vücut hareketlerini uyumlu bir şekilde kullanarak belli bir amaca yönelik performans gösterebilirler. Dolayısıyla dansçılar ve sporcularda kinestetik zekanın yüksek olduğu söylenebilir. Çünkü sporcular ya da dansçılar, bedenlerini akılları ile kontrol ederek bir performans sunar. Bu kapsamda “Kinestetik zeka ne demek?” sorusu kısaca belirli bir amaca yönelik etkili bedensel hareketler yapma yeteneği olarak yanıtlanı

Kinestetik Zekaya Sahip Ünlüler

Bedeni etkili ve doğru kullanma derecesini temsil eden kinestetik zekaya sahip ünlüler oldukça fazladır. 100 metreyi 9.2 saniyede koşabilen Usain Bolt, efsane basketbolcu Michael Jordan, tenis dünyasının yıldızları Serena ve Venus Williams, ünlü oyuncular Charlie Chaplin, Jim Carrey ve Bruce Lee bu isimlerden sadece birkaçı. Hepsinin ortak özelliği ise bedenlerini mükemmel bir şekilde kontrol edebiliyor olmaları.

Kinestetik Zeka Meslekleri

Kinestetik Zeka Meslekleri

Kinestetik zekaya sahip olan bireylerin dans ve spor alanında yetenekli olmaları beklenir. Bu nedenle bu kişiler dansçı, sporcu, yüzme eğitmeni, koreograf, cerrah, aktör, heykeltıraş, beden eğitimi öğretmeni, akrobat gibi bedenin kullanıldığı mesleklerde oldukça başarılı olabilir. Ancak unutmaman gereken bir şey daha var: Bir kişinin kinestetik zekaya sahip olması, aynı zamanda farklı bir zeka türünü de yoğun olarak kullanmasına engel değil. Örneğin kinestetik zeka yanında mantıksal zeka düzeyin de oldukça yüksek çıkabilir ve bu nedenle tek hayalin bilgisayar mühendisliği ya da ekonomist olmak olabilir.

Kinestetik Zeka Etkinlikleri

Bedensel kinestetik zeka etkinlikleri, beden kontrolü ve beden hareketlerinin yoğun olduğu etkinliklerdir. Örneğin tamamen bedensel anlatım gerektiren sessiz sinema oyunu, kinestetik zekaya sahip bireylerin zevk alarak yapabileceği etkinliklerin başında gelir. Kinestetik zekaya sahipsen lego ya da puzzle gibi oyunlardan büyük keyif alabilirsin. Ayrıca doğa gezileri ya da outdoor sporları da tam sana göre. Son olarak taklit yapmak ya da drama etkinliklerine katılmak da ilgi çekici olabilir.  

Kinestetik Zeka Nasıl Geliştirilir?

Kinestetik Zeka Nasıl Geliştirilir?

Gelelim kinestetik zekayı nasıl geliştirebileceğimize. Bunun için öncelikle potansiyelini fark etmen ve bu potansiyeli desteklemen gerek. Yani hareketli olmaktan korkma. Kendini fiziksel performansınla ifade edebileceğin aktivitelere katılmayı ihmal etme. Sürekli dışarıda hareket halinde olman gerekmez. Kinestetik zekanı desteklemek için evde bozulup bir köşeye atılmış eşyaları yeniden kurmaya çalışabilir ya da atlama ipi ile odanda her gün düzenli olarak spor yapabilirsin. Müziği açıp ritme ayak uydurmak da hem tek başına hem arkadaşlarında birlikte yapabileceğin etkinliklerden biri.

Kinestetik Zeka Özellikleri

Akıl ve vücut koordinasyonunun son derece önemli olduğu kinestetik zekanın özelliklerine de hızlıca değinelim. Kinestetik zekaya sahip bireyler,

  • Jimnastik, dans gibi bedensel aktivitelerde oldukça başarılıdır. 
  • Konuşurken el ve kol hareketlerini sık sık kullanır ve hatta sıklıkla karşısındakine temas etme eğilimindedir. 
  • Bedensel faaliyetlerde oldukça atiktir.
  • Deneyimleyerek ve dokunarak öğrenir. 
  • İnce motor becerileri gerektiren faaliyetlerde başarılıdır. 
  • Bedensel olarak dengelidir.
  • El-göz koordinasyonu gerektiren oyunlardan hoşlanır. 

Benzer İçerikler