Çocuklarda Akran Kıskançlığı ve Alınabilecek Önlemler

Çocuklarda Akran Kıskançlığı ve Alınabilecek Önlemler

  • 25.04.2024

Kıskançlık, belli davranışlarla tetiklenebilen olumsuz bir duygudur. Çocuklar, genellikle akranlarına karşı veya okulda arkadaş kıskançlığı yaşayarak pek çok durumda bu duyguyu hissedebilirler. Peki, çocuklarda kıskançlık davranışlarını fark ettiğimizde alınabilecek önlemler nelerdir?

Çoğu yetişkin kıskançlığın ne kadar olumsuz bir his olduğunu bilse de, bir çocuğun kendi kıskançlık duygularıyla baş etmesi oldukça zor bir durumdur. Yazımız, çocuklarda kıskançlık duygusu ile baş etmek için doğru yöntemler ve yaklaşımlar kullanarak alabileceğiniz önlemleri belirlemenize yardımcı olabilir.

Arkadaş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?

Arkadaş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?

Her ebeveyn çocuklarının her konuda en iyi olmasını ister ama her zaman daha iyisini yapan birileri olabilir. Hiç kimse kıskançlıktan muaf değildir, ancak ebeveynler olarak çocuklara kıskançlıkla başa çıkmak için gerekli desteği ve bilinci kazandırabilirsiniz.

Kıskançlığı Olumlu Duygulara Yönlendirin
Çocuğunuzun kıskançlığını olumlu bir kanala yönlendirmek, olumsuz duygularını azaltmanın harika bir yoludur. Örneğin, çocuğunuzun sahip olduğu yaratıcı özelliklerini vurgulayarak güçlü yönlerine odaklanmasını sağlayabilirsiniz.

Dinleyin
Çoğu durumda, kıskançlık davranışının kökleri derinlerdedir. Bu tür davranışların arkasında belirli bir sorun veya endişe vardır. Onları dinleyerek sebepleri öğrenebilir ve doğru odak noktaları oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Klasik Hikâyeleri Okuyun
Klasik hikâyeler ve masallarda aktarılan birçok ahlaki mesaj vardır. Yatmadan önce okumayı günlük bir rutin haline getirerek bu mesajları vurgulamasanız bile öğrenmelerine katkı sağlayabilirsiniz. Çocuğunuza yardımcı olma, önemseme ve iyi niyetleri göz önünde bulundurma gibi ahlaki niteliklerden bahseden kitaplar alabilirsiniz. Bu kitaplar, çocuğunuzun yaptığının doğru olmadığını anlamasına yardımcı olur.

Kendi Davranışlarınıza Özen Gösterin
Başkalarına karşı olumsuz duygulara sahip olmamanın önemini vurgulamak için kendi davranışlarınızla örnek oluşturmanız oldukça önemlidir. Bu süreçte çocuğunuza paylaşmanın ve birlikte eğlenmenin önemini öğretmeyi denemeniz iyi bir fikirdir.

Çocuğunuza Sevginizi Gösterin
Çocukluk döneminde verilen sevgi ve şefkat oldukça büyük öneme sahiptir. Ona ne kadar değerli olduğunu göstermeniz kıskançlık gibi olumsuz duygularla başa çıkmasına yardımcı olabilir. 

Karşılaştırmalardan ve Sağlıksız Rekabetten
Uzak Durun
Bir çocuğu diğeriyle karşılaştırmak değersizlik duygusuna yol açabilir. Diğer çocuklarla aynı görevi yaparken çocuğunuzdan benzer hassasiyeti ya da başarıyı göstermesini beklemek büyük bir hatadır. Bu konuda ısrarcı olmak da kıskançlığı tetikleyebilir. Bu nedenle her çocuğun ilgi alanının ve yeteneklerinin farklı olabileceğinin bilincinde olmak son derece önemlidir. 

İlginin Dozunu Ayarlayın
Çocuğunuzun çok fazla üzerine titremeniz veya her istediğini yapmanız onda, rakipsiz ve yenilmez olduğu izlemini yaratabilir. Sonuç olarak, çevresinde ebeveynlerinden gördüğü aşırı ilgiyi göremeyen bir çocuk kıskançlık yaşamaya başlayabilir. 

Aşırı Korumacı ve Otoriter Ebeveynlikten Kaçının
Çocuğunuzu yetiştirirken onu aşırı korumanız, büyüdüğünde, okul çağına geldiğinde onu aniden vahşi doğada bırakmanız anlamına gelir. Aşırı korumacı yetiştirilen çocuklar, kendinden emin bir çocuk gördüklerinde kıskançlık duygusu yaşayabilirler, çekingen ve utangaç tavırlar sergileyebilirler. Bu açıdan aşırı kontrol ve koruma gibi hataları yapmamak, yetiştirmede kritik öneme sahiptir. Nedenini açıklayarak kurallar ve düzenlemeler koymanız çocuğu olumlu etkiler. Öz güvenli büyüyen çocuklar, kendilerini değerli hissederler ve kıskançlık duygusu yaşama ihtimalleri azalır.

Kıskançlık her zaman kötü bir şey değildir ve oldukça karmaşık olabilen bu duygu, makul seviyelerde olduğu sürece zararsızdır. Yine de kıskançlığın olumsuz etkilerini yaşamamak için çocuklarınıza arkadaşlık ilişkilerinde nasıl ilerleyeceklerini ve iletişimlerini nasıl geliştireceklerini öğretmeniz önemlidir.

 

Benzer İçerikler