Çocuk Gelişiminde İletişimin Önemi

Çocuk Gelişiminde İletişimin Önemi

  • 18.04.2024

Çocuklar, dünyayı deneyimlemeye aile içinde başlıyor. Ebeveynleri tarafından sosyal yetiştirilen çocuklar, kendini ifade etmek ve arkadaşlık ilişkileri kurmakta daha rahat olabiliyor. Çocukla iletişimin önemi, sosyal hayatın her noktasında ortaya çıkıyor.

Duygu ve düşünceleri paylaşmak anlamına gelen iletişim, çocukların zihinsel gelişimine ve dil becerilerine de katkı sağlıyor. Çocuklarla iletişim kurarken bazı noktaları göz önünde bulundurmak önem taşıyor. Çocukların yaşına uygun şekilde konuşmak, hikayeler ve çizgi kahramanlarla sohbeti eğlenceli hale getirmek, oyun sırasında bağlantı kurmak iletişimin faydalı olmasına yardımcı olabilir. Çocuk gelişiminde iletişimin önemi ve çocuklarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

Çocuk Gelişiminde İletişimin Önemi

İletişimin En Önemli Adımı, Dinlemek

İletişimin En Önemli Adımı, Dinlemek

Çocuklar, duygu ve düşüncelerini farklı yollar ile anlatır. Hayal dünyası çok geniş olan çocuklar, ebeveynleriyle oyun aracılığıyla iletişim kurar. Çocuğun çevresinde bulunan öğretmen, ebeveyn, bakıcı gibi yetişkinler dinleme konusunda dikkatli olmalıdır. Çocuğun gelişiminde iletişimin önemi çok büyüktür. Bu nedenle çocuğun yaşına göre olan gelişim aşamalarını bilmek, davranışlarını ve becerilerini gözlemlemek, gereken noktalarda destek olmak gerekir. Çocuğunuzla iletişim kurarken gözleme dayalı dinleme yapabilirsiniz. Çocukların davranışları, oyun alışkanlıkları, resimleri, mimikleri ile yetişkinlere çok fazla şey anlatır. Çocuğunuzun hayatından neler olup bittiğini anlamak için onu dinlemeye özen gösterebilirsiniz.

Olumsuz Duygular ve Hatalar

Çocuklar, duygusal gelişimini farklı deneyimler yaşayarak tamamlar. Bazen olumsuz duygular yaşanabilir, hatalar yapılabilir. Yetişkinler ve çocuklar için bu anlar çok önemlidir. Olumsuz duyguların paylaşılması, hataların eleştirilmeden konuşulması, yanlış yapılan davranışların sebeplerinin araştırılması çok önemlidir. Ebeveynler, çocuklarının hissettiği her duyguyu kabullenmeyi ve paylaşmayı önemsemelidir. Öfke, kızgınlık, kırgınlık, korku, endişe gibi olumsuz duygular bastırıldığında daha kötü sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuzla olumsuz duygular ve kötü deneyimler hakkında konuşmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Olumsuz duygular paylaşıldıkça hafifler ve çocuğunuz kendini yalnız hissetmez.

Oyun ile Bağ Kurmak

Oyun ile Bağ Kurmak

Okul öncesi ve ilkokul çağındaki küçük çocuklar, duygularını uzun uzun konuşmak yerine oyunla anlatmayı tercih eder. Çocuğunuzla doğru bir iletişim kurmak için onunla oyun ile bağ kurmayı deneyebilirsiniz. Hayatınızın zorlu dönemlerinde çocuğunuza destek olmak için oyunun eğlenceli ve sakinleştirici gücünden faydalanabilmeniz mümkün. Oyuncaklarla yapılan konuşturma oyununda çocuğunuzun duygularını paylaşması için bir fırsat yaratabilirsiniz. Baş edilmesi güç olan hastalık, ölüm, ayrılık, taşınma gibi zorlu dönemlerde kurgusal oyunlar, çocukların yaşanılanları daha çabuk atlatabilmesine ve olumlu olaylara odaklanabilmesine yardımcı olabilir. Çocukları derinden etkilediğini hissettiğiniz bazı özel durumlar için bir çocuk gelişimi uzmanından destek alabilirsiniz.

 

Çocuğunuzun öz güven kazanması, kendini ifade etmeyi öğrenmesi, duygusal anlamda güçlenmesinde iletişimin önemi çok büyüktür. Ebeveynleri ile iletişim halinde olan çocuklar, zorlukların üstesinden daha kolay gelebilir. Çocuğunuzun kötü alışkanlıklar kazanmasını engellemek, duygularını anlamlandırmasına yardımcı olmak, duygusal bağ kurmasını sağlamak için onunla iletişim kurmayı ihmal etmemelisiniz. Çocuğunuzu iyi tanımak için gözlem yapmayı ve onunla kaliteli zaman geçirmeyi ihmal etmeyin.

Benzer İçerikler