Çocuğa Öz Güven Nasıl Kazandırılır?

Çocuğa Öz Güven Nasıl Kazandırılır?

  • 29.03.2024

Çoğu insan öz güven sahibi olmanın önemini yaşadığı deneyimler sonucunda ve genellikle de yetişkin bir birey olduktan sonra fark ediyor. Oysaki öz güvenin temelleri bebeklik ve çocukluk döneminde atılıyor. Hayatımızın geri kalanını şekillendirecek kişisel özelliklerin çoğunu yaşamımızın ilk üç yılında ediniyoruz. Yani çocuğunuzun gelecekte sorumluluk sahibi, başarılı ve mutlu bir yetişkin olmasını istiyorsanız, onunla olan iletişiminize büyük özen göstermeniz gerekiyor.

Peki bunu nasıl başarabilir, benlik hissiyatını ona nasıl kazandırabilir ve çocuğunuzun mutlu anılar biriktirmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Tüm bu soruların cevabı yazımızın devamında sizi bekliyor.

Çocuğa Öz Güven Nasıl Kazandırılır?

Çocuğun Öz Güveni Nasıl Geliştirilir?

Çocuğun Öz Güveni Nasıl Geliştirilir?

Çocuklara öz güven kazandırmanın farklı adımları vardır. Öncelikle çocukluğun insan hayatında kritik bir dönem olduğunu kabul etmeniz gerekir. Bunu kabul ettiğiniz takdirde çocuğunuzla kurduğunuz diyalog da doğru şekilde gelişecektir. Aşağıdaki diğer önerilere dikkat ederek çocuğunuzun öz güveninin doğru ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz:

 

  • Çocuğunuza onu sevdiğinizi sık sık söylemeniz gerekir. Kötü bir not aldığında, evde bir eşyaya zarar verdiğinde ya da izin vermediğiniz bir davranış sergilediğinde ona olan sevginizin azalacağını düşünmemeli ve bu korkuyu yaşamamalıdır. 
  • Çocuğunuz bir şeyi başardığında onu tebrik edebilir ya da çalıştığı halde istediği sonuca ulaşamadığında bile çabasını takdir edebilirsiniz. 
  • Gün içinde birlikte geçirdiğiniz vakitlerde sohbet ederek yaşadıkları karşısında neler hissettiğini sorabilirsiniz. Mutsuz olduğunu görüyorsanız bu konunun üzerinde durarak, isteklerini çekinmeden dile getirmesi için teşvik edebilirsiniz. 
  • Çocuğa öz güven aşılamak için ona her zaman bir birey gibi davranarak bireysel farkındalığını yükseltebilirsiniz. 
  • Çocuklara herhangi bir konuda fikirlerini sormak, onların düşüncelerini ciddiye almak ve isteklerine dikkat etmek gerekir. Bu sayede sizin onu önemsediğinizi fark eder. Örneğin; evi yeniden dekore ederken, hafta sonu için plan yaparken ya da başka bir eve taşınırken çocuğunuzu yalnızca konudan haberdar etmekle kalmamalısınız. Onu karar süreçlerine de dahil etmeniz gerekir. Bu sayede kendini ailenin önemli bir üyesi gibi hisseder ve isteklerini dile getirmeyi çabucak öğrenir.

Çocuğun Öz Güveni Nasıl Desteklenir?

Çocuğun Öz Güveni Nasıl Desteklenir?

Çocuklara öz güven kazandırma yolları kültürel aktivitelerle de desteklenebilir. Bu sayede çocuğunuzun soyut düşünce yapısını geliştirebilir ve hayal dünyasını daha zengin kılabilirsiniz. Kitap okumak, film izlemek, müze ya da sergi gezmek onların genel kültürlerini artırır. Çocuklar yeni bilgilerle birlikte daha donanımlı hale gelir.

Oyun oynamak da öz güven ile doğrudan ilişkilidir. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla oynadığı oyunlarda nasıl bir tavır takındığını izleyerek öz güven sorunu yaşayıp yaşamadığını anlayabilirsiniz. Aile içinde vakit geçirirken birlikte oyunlar düzenleyebilir ve onun dünyasına yaklaşmak için çaba gösterebilirsiniz.

Çocuklarda öz güven geliştirme için atacağınız her olumlu adım dünyanın geleceğine de etki edecektir. Yalnızca kendi çocuğunuzu değil, tüm çocukları destekleyerek ve cesaretlendirerek geleceğe dokunabilir ve daha güzel bir dünyanın oluşmasına katkı sunabilirsiniz.

Benzer İçerikler