Çarpım Tablosu Ezberleme Yöntemleri

Çarpım Tablosu Ezberleme Yöntemleri

  • 25.04.2024

Özellikle ilköğretim öğrencilerinin gözünü korkutan konulardan biri çarpım tablosu ezberleme. Çarpma, matematiğin en temel konularından biri olduğundan çarpım tablosunun bilinmesi gerekiyor. Çarpım tablosunu bilmek, öğrencilerin işlemleri daha hızlı bir biçimde yapmasına olanak tanıyor. Her ne kadar önemli olsa da tüm rakamların birbiriyle çarpımının ezberlenmesi onların gözüne biraz zor görünebilir. Bu nedenle çocuğun, kendi öğrenme şekillerine göre çarpım tablosu ezberlemesine yardımcı olabilirsiniz. Çarpım tablosu ezberleme yöntemleriyle bu konuyu onun gözünde daha eğlenceli hâle dönüştürebilirsiniz.

Çarpım Tablosu Nasıl Ezberlenir?

İlkokuldan liseye kadar eğitim hayatlarının tüm dönemlerinde çocuklar, sürekli çarpım tablosuyla karşılaşır. Hatta yalnızca eğitim döneminde değil hayatın her anında çarpım tablosu çocukların işine yarar. İşlemleri hızlıca çözmek ve vakit kazanmak için özellikle sınavlarda çarpım tablosundan faydalanmak önemlidir. Çarpım tablosunu ezberlemek için tabloyu onun karşısına verip teker teker öğrenmesini sağlamaya çalışmak oldukça sıkıcı ve zor. Peki, ezberlemenin yöntemi bu değilse çarpım tablosunu çocuğunuz nasıl ezberleyecek? Tabii ki daha eğlenceli yöntemlerle. İşte kolay çarpım tablosu ezberleme yöntemlerinden bazıları:

Şarkılar veya Tekerlemeler

Günlük hayatınızda duyduğunuz herhangi bir şarkıyı veya tekerlemeyi hızlıca ezberlediğinizi fark ettiniz mi? Şarkılar ve tekerlemeler oldukça ritmik ve eğlenceli olduğundan ezber yaparken öğrencilerin çok işine yarıyor. Bu nedenle çarpım tablosu ezberlemenin en kolay yollarından biri şarkılar ve tekerlemelerden faydalanmak. Yalnızca çarpım tablosunu değil birçok konuyu öğrenciler bu şekilde öğrenebilir. Çarpım tablosuyla ilgili şarkılara video sitelerinden ulaşabilir, öğretmenlerin tavsiyelerinden de faydalanabilirsiniz.

Püf Noktaları

Püf Noktaları

Çocuğunuz çarpım tablosunu ezberlerken işinizi kolaylaştıracak püf noktalarını her zaman aklınızda tutmalısınız. Örneğin, 5x7’nin 35 olduğunu öğrendi diyelim. Bu aşamada 7x5’in de 35 olduğunu bilmesini sağlamalısınız. Yani sayının hangi sırada olduğunun fark etmediğini bilmesi çarpım tablosunu kolayca öğrenmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda 0 ile çarpımın 0’a denk olduğunu, 1 ile çarpımın sayının kendisine eşit olduğunu, ikinin her zaman ikiye katladığını, 5 ile çarpımların hepsinin 0 veya 5 ile bittiğini, 9 ile çarpımda onlar basamağının birer birer geri geldiğini, 10 ile çarpımda da en sona sıfır koymak gerektiğini bilmek çarpım tablosunu ezberlemeyi kolaylaştırır.

Kura Çekmek

Bütün çarpımları küçük kağıtlara yazarak her birini katlayıp daha sonra bu kağıtları bir kutunun içerisine koyabilirsiniz. Her gün belli bir süre kutudan kağıt çekerek çocuğunuzun çıkan çarpma işlemini bulmaya çalışmasını sağlayabilirsiniz. Her gün bu şekilde biraz pratik yaparak tüm çarpım tablosunu aklında tutmasına yardımcı olabilirsiniz.

Oyunlaştırma

Çarpım tablosunu çocuğunuzun arkadaşlarıyla veya kardeşiyle oynadığı oyunlara dahil edebilirsiniz. Oynadıkları oyunda kimin ilk başlayacağını belirlemek için çarpım tablosu sorularını sorma işleminden faydalanabilirsiniz. Sıra arkadaşıyla sürekli birbirlerine çarpma işlemleri sormalarını önererek de bu süreci oyunlaştırmasına olanak tanıyabilirsiniz.

Notlar Asma

Notlar Asma

Çarpım tablosunda her rakamın birbiriyle çarpımlarını küçük kağıtlara not alarak çocuğunuzun odasının her köşesine ve sık sık bulunduğu ortamlara asabilirsiniz. Oradan her geçtiğinde kağıtlardaki notlara birkaç dakika göz atması çarpım tablosunun aklında kalmasını sağlayabilir.

Benzer İçerikler