Almanya'da Eğitim Sistemi Nasıldır?

Almanya'da Eğitim Sistemi Nasıldır?

  • 28.03.2024

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin başında gelen Almanya'da okumak, özellikle de teknoloji ve sanat alanlarında tüm dünyada geçerliliği olabilecek bir altyapı sağlayabilir. Sen de Almanya'da eğitim almayı değerlendiriyorsan öncelikle yapman gereken Almanya eğitim sistemini yakından tanımaktır. Övgüyle bahsedilen Alman disiplini eğitime de yansımıştır. Aynı zamanda öğrenciyi odağına alan ve yeteneklerine uygun alanlarda okumasını hedefleyen bir sistem ile Almanya, tüm dünyaya örnek olacak bir niteliktedir.

Okul öncesinden liseye kadar her aşamada yeteneklerin açığa çıkarılmasını önemseyen ülkenin eğitim sistemi de bu düşünce üzerine kuruludur. Almanya'nın eğitim sisteminde yer alan basamakları başarıyla tamamlayan gençler, devlet kurumlarında ya da özel sektörde kalifiye birer çalışan olarak yerini alır. Sen de eğitimini Almanya'da tamamlamayı düşünüyorsan, Almanya'nın eğitim sistemi hakkındaki detaylara birlikte göz atalım.

Okul Öncesinden İlkokula Almanya’da Eğitim Sistemi

Okul Öncesinden İlkokula Almanya’da Eğitim Sistemi

Almanya'da eğitim sisteminde okul öncesi kurumlara Kindergarten adı verilir. 3 ve 6 yaş arası çocukların eğitim gördüğü bu kurumlarda, ağırlıklı olarak oyunla öğrenme sağlanır.[1] Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya yerleşmeye karar veren ve okul öncesi çağında bir çocuğu olan ebeveynler, göçmenlere yönelik stratejiler geliştiren ya da Türk eğitmenleri çalıştıran kurumları seçerek çocuğu için süreci daha kolay hale getirebilir. Almanya'daki eğitim sisteminde ilkokullar ise Grundschule adıyla anılır. Bu kurumların eğitim süresi, eyaletlere göre değişmekle beraber 4-6 yıl arasındadır.[2]Spordan sanata, temel derslerden yabancı dile kadar çok farklı alanlarda eğitim alan çocuklar, mezun olduklarında kendi yeteneklerine uygun ortaokullara devam eder.

Almanya Eğitim Sisteminde Ortaöğretim Kurumları

Almanya eğitim sistemi hakkında bilgiye ulaşmaya çalışanların en fazla kafasını karıştıran konulardan biri ortaöğretim kurumlarıdır. Farklı türlerde ortaöğretim kurumlarının bulunduğu ülkede kurum seçimi, öğrencinin ileride kendini görmek istediği yere göre yapılır. Hedeflenen iyi bir üniversitede eğitim almaksa Gymnasium; mesleki eğitim almaksa Hauptschule ve Realschule okullarına gitmek gerekir. Sistemde yer alan okullar arasında katı ayrımlar söz konusu değildir. Örneğin; Hauptschule kurumlarında başarılı olanlar, diğer kurumlara geçiş yapabilir. Realschule, Hauptschule ile kıyaslandığında eğitim kalitesi açısından daha nitelikli bir kurumdur.[3] Almanya'da engelli öğrencilerin eğitimi için hizmet veren ortaöğretim kurumlarına Förderschulen denilir.

Almanya Eğitim Sisteminde Üniversiteler

Almanya Eğitim Sisteminde Üniversiteler

Almanya ilkokullarda ve ortaöğretim kurumlarında gösterdiği disiplin anlayışını üniversiteye de taşır. Devlet üniversiteleri, İngiltere ve Amerika gibi birçok ülkede uygulanan yüksek ücret politikasını uygulamaz.[4] Aynı zamanda AR-GE'ye yüksek yatırımlar yaparak ve tekdüze bir sistem benimsemeyerek, her zaman bilimsel yeniliklerin gelişmesine öncülük eder. Orta öğretimini tamamlayan öğrenciler, Abitur sınavında başarı sağladıkları takdirde üniversiteye girmeye hak kazanır.[5] Sen de Almanya'da üniversite okumak istiyorsan tek yapman gereken bu eğitim anlayışına uygun şekilde derslerini takip etmek ve hedeflerini buna göre belirlemektir. Almanya'da bir üniversitede kabul almayı başardıysan bu şansı iyi değerlendirmeli ve geleceğini sağlam temeller üzerine kurmak için elinden geleni yapmalısın. 

 

https://www.goethe.de  

https://www.studying-in-germany.org   

https://education.stateuniversity.com   

https://www.deutschland.de   

https://www.uni-luebeck.de      

 

Benzer İçerikler